Sök ledare!
Vi söker ledare till sommaren 2025! Nu är det klart att Protus kommer att arrangera två 6-dagarsläger i sommar - ett äldreläger på Ekskäret och ett fortsättningsläger på Malingsbo Herrgård i Dalarna.
Att vara Protusledare är roligt, utvecklande och utmanande, och rekryteringsdagen med övningar och intervjuer är en spännande upplevelse oavsett om man sedan blir antagen eller inte. Man behöver inte själv ha gått ett läger för att bli ledare.
Om valet är solklart kan du ansöka på en gång, men om du vill vetat mer - scrolla ner!
Att vara Protusledare
Att vara Protusledare är ett ideellt – alltså obetalt –
men fantastiskt lärorikt och berikande arbete. Man ingår i ett team av ca 10-13 ledare som tillsammans planerar och genomför sitt eget läger under sommaren.
Lägren är 6-12 dagar långa för deltagarna och 8-14 dagar för ledarna som anländer dagen före och lämnar dagen efter deltagarna. Lägren i Stockholm äger rum på vår egna lägerö Norra Ekskäret samt Malingsbo Herrgård i Dalarna.
Har du förslag på lägergårdar? Skriv till oss!
Vad krävs av dig?
Vi söker personer i alla åldrar som har ett intresse för barn och ungdomar. Därtill en nyfiken, resonerande inställning till livets stora frågor såsom: Hur blir människan lycklig? Hur vill jag att framtiden ska vara? Vad är rätt och fel i världen? Målet är att du är en guide, men inte en allvetare.
Om du är det vi kallar “vuxenvuxen”, äldre än 32 och/eller förälder, så bör du se fram emot att jobba med ungdomar som jämlikar, samt gärna ha en uppskattning för lek och skoj.
För att få ett en av extrauppgifterna, såsom Lägeransvarig eller Programansvarig, krävs att du tidigare varit på ett Protusläger och har koll på verksamheten.
Ledarteamet
För varje lägerperiod formeras en unik ledargrupp på tio till tretton personer. Gruppen består av ledare i olika åldrar, med olika kompetens och med olika ansvar.
Cirka hälften är ungdomar som något år tidigare varit deltagare på ett Protusläger, övriga är äldre och mer erfarna ledare. Majoriteten av ledarna är i åldern 18 till 30, men minst en i ”föräldragenerationen” ingår också i varje team.
Teamets olika ansvar
Sex av ledarna har ett specialansvar: lägeransvarig (övergripande ansvar för lägret), programansvarig (ansvarig för lägrets schema), ledaransvarig (ansvarig för ledarnas välbefinnande), deltagaransvarig (2 stycken, ansvariga för deltagarnas välbefinnande) och anläggningsansvarig (ansvarig för praktiska sysslor på lägergården). Den resterande andelen ledare är aktivitetsansvariga, som genomför själva dagsprogrammet med övningar och lekar, praktiska sysslor, hjälper till i köket och har den närmaste kontakten med deltagarna. Alla ledare deltar fullt ut i lägret med sin närvaro, uppmärksamhet, kreativitet och erfarenhet även om ”någon annan” har huvudansvar för en viss uppgift enligt ovan. Vi är ett team med gemensamt ansvar.
Sist men inte minst finns det även en kock med på varje läger. Läs mer om uppdraget längre ner!
Rekryteringsdag
Om du aldrig varit ledare tidigare, eller om du inte varit ledare de tre senaste åren, så kommer du att kallas till en rekryteringsdag i Stockholm. Under dagen får du testa på att leda övningar, diskutera ledarskap och på andra sätt visa upp dina ledaregenskaper. En medlem ur Ledarrekryteringen kommer även hålla en kort intervju med dig om hur du ser på ledarskap och varför du vill bli ledare.
Efter rekryteringshelgen sätter Ledarrekryteringen ihop sommarens ledarteam och återkommer till dig med svar om du blivit ledare eller inte. De styrande faktorerna vid val av ledare är de sökandes olika kompetenser, erfarenheter, ålder, hur man fungerar i grupp samt vilken period man kan delta.
Utbildning
Utbildningen till Protusledare är rigorös och bygger på mer
än 20 års erfarenhet av Protus verksamhet i stor skala i Finland och numera erfarenhet från Sverige med ca 170 deltagare varje säsong. Ledarutbildningen sker under två utbildningstillfällen som äger rum på våren. All utbildning sker i Stockholm, och vid utbildningshelgerna betalar Protus alla måltider samt subventionerar en del av transportkostnaderna.
Utbildningens primära fokus är att skapa kompetens hos ledarna för att utföra alla tänkbara uppgifter under lägret. Allt från rutiner runt in- och utcheck till vad man gör om något tuffare händer. Till stöd har ledarna en Lägermanual som de ska läsa.
Att vara kock på Protus
Kocken är naven i hjulet när det kommer till lägrens goda mat och trevliga måltider. Som kock är man, utöver lunch och middag till ca. 40 personer, ansvarig för att sätta menyn till lägret, alla matbeställningar samt renhållningen i köket och skafferiet. Är du erfaren kock, eller genom exempelvis nationskök van att laga mat till många personer, och sugen på att kocka på ett läger? Hör av dig till oss på info@protus.se och få reda på mer om förväntningar, ersättning och logi.
Tipsa gärna personer du tror skulle passa, eller tipsa om oss!
Viktiga datum för 2025
Rekryteringshelg i Stockholm: 1-2 februari
Utbildningar 2025
Utbildningshelg 1: 15-16 mars
Utbildningshelg 2: 9-11 maj
Om du har frågor om rekrytering: rekryteringen@protus.se
Om du har frågor om utbildning: ledarutveckling@protus.se